Simone Walraven

Simone Walraven
CategoriePresentatrice
NationaliteitNederlandse
Geboortedatum09-09-1966
GeslachtVrouw
Bekeken8815

Biografie

Begin jaren '80 was Simone Walraven een fanatiek luisteraar en fan van de Amsterdamse piratenzender Radio Decibel. Ze belde regelmatig naar de radiozender voor verzoeknummers. Op een bepaald moment werd ze uitgenodigd om eens in de studio langs te komen. Het bleef niet bij dat ene bezoek en uiteindelijk werd ze gevraagd om het nieuws een keer voor te lezen. Niet veel later werd ze, pas 15 jaar oud, vaste nieuwslezer bij het programma van Jeroen van Inkel. Ze gebruikte bij Radio Decibel het pseudoniem Sipi Dubrowski, omdat ze het in die tijd te riskant vond om haar echte naam te gebruiken.

Ondertussen zat ze nog op school. In 1984 behaalde ze haar atheneumdiploma. Walraven kreeg na ruim een jaar nieuwslezen een eigen muziekprogramma. Toen in 1984 voor het Veronica jongerenprogramma Trend een opvolger werd gezocht lieten haar voormalige collega’s van Radio Decibel, Jeroen van Inkel en Adam Curry haar naam vallen, met als gevolg dat ze een telefoontje kreeg van Ton Lathouwers van Veronica met de vraag of ze voor Veronica wilde gaan werken. Ze antwoordde met ja en in oktober 1984 maakte ze als achttienjarige haar radiodebuut op de landelijke radio, dit keer onder haar eigen naam.

Om ervaring op te blijven doen bleef ze in de weekeinden ook te beluisteren op Radio Decibel en volgde ze cursussen radio, productie interview en presentatie/tekstschrijven. Als ze voor de cursus een screentest voor televisie doet wordt dit binnen Veronica opgepikt en met als gevolg dat ze samen met Alfred Lagarde het semi-opleidingstelevisieprogramma Club Veronica Magazine ging presenteren. Daarnaast werd ze in 1986 ook presentator van de zomereditie van het programma Schoolplein. Op de radio maakt ze dan furore in en met het radioprogramma Oh, wat een nacht.

Een opvallend kenmerk van Walraven in die periode is dat ze voortdurend haar kapsel aanpast, allerlei kleuren en haarstijlen en ook opvallende kledij. In 1987 presenteert ze dan ook een televisieshow met die inslag, The alternative hairshow. In dat jaar zou het echte succes komen. Op 28 oktober 1987 volgt ze Adam Curry op voor het toen zeer populaire televisieprogramma Countdown en speelt ze één van de hoofdrollen in de Nederlandse speelfilm Donna Donna!!. Door beide wordt ze in een keer de nieuwe ster. En daarmee kwam ook de sterstatus, naast handtekeningen uitdelen staat ze dan ook volop in de roddelbladen.

Binnen een jaar tijd zou daar verandering komen. Ze gaat naast haar werk studeren aan de Vrije Universiteit en De Kleine Akademie in Amsterdam. In de loop van 1988 besluit ze om haar mediacarrière te beëindigen en samen met haar vriend Clark Datchler, de zanger van de band Johnny Hates Jazz een teruggetrokken leven te leiden. Voor velen kwam het nieuws als een grote verrassing. Op 28 september 1988 maakte ze haar laatste Countdown. Van haar opvolger Wessel van Diepen krijgt ze een gitaar cadeau.

Walraven en Datchler verhuizen naar Engeland. Ze trouwen, krijgen twee kinderen en reizen veel. In 1989 is Walraven nog eenmaal in de media voor een UNICEF documentaire over de situatie in Rwanda. Daarna wordt zo goed als niets meer van haar vernomen. Ze koos zeer bewust voor een leven vol reizen. Het was volgens haarzelf één van haar dromen, al op vroege leeftijd. Haar grootvader Karel Luberti, beter bekend bij het grote publiek als de schilder en journalist Toon Verhoef, was een grote inspiratie daarbij. Hij had als taalkundige het Keltische leven mede via de dialecten van de Kelten bestudeerd en beschreven.

In 2003 zocht Veronica, toen deze een herstart maakte met het radiostation, haar maar dat was tevergeefs. In augustus 2004 kreeg Adam Curry haar wel te pakken, zo liet hij in zijn radioprogramma Ook Goeiemorgen voor Veronica horen. Ze liet weten dat het goed met haar ging en dat ze nog altijd getrouwd is met Clark Datchler. Op dat moment woonden ze in Los Angeles.

Eind 2006 komen beiden weer in de media. Clark Datchler bracht in dat jaar onder de naam Nightfoxx een nieuw album uit met nummers die de afgelopen jaren op de diverse plaatsen in wereld zijn opgenomen. Walraven was bezig met een documentaire over de relatie tussen muziek en sociale veranderingen. Voor de Nederlandse radiozender 3FM gaven de twee samen in november twee interviews. In een speciale 'podcast' met Hans Schiffers gingen de twee wat dieper in op het nieuwe album van Clark Datchler en het reizen van het tweetal. Het bleek dat Walravens Nederlands wat achteruit was gegaan omdat ze die taal niet zoveel meer spreekt.

Sinds 2009 presenteert Simone een radioprogramma op het internetradiostation van Rob Stenders, KX-radio. Datzelfde jaar scheidde ze, na 23 jaar huwelijk, van haar man Clark Datchler.[1]

In het najaar van 2010 zal ze samen met Marc-Marie Huijbregts, Henkjan Smits en Maurice Wijnen deel uitmaken van de jury van de talentenjacht Popstars.[2]

Foto's

Recente Artikelen

Laatste Video

VIDEO: Nederlandse sterrencast klaar voor de lente met Rokjesdag

-->
\