Simon Cowell is veruit het bekendste jurylid ter wereld. Bekend door zijn jureren in Engelstalige talentenjachten zoals American Idol, America’s Got Talent en The X Factor heeft hij menig harten veroverd. Alhoewel, veroverd? Simon is namelijk geen makkelijk jurylid. Al snel viel hij op door zijn felle uitspraken, eerlijkheid en wijze waarop hij haarfijn aan kandidaten weet uit te leggen waar het mis of juist goed gaat. Hij is niet alleen een bedreven jurylid en talentscout, maar ook nog eens een grote tv-persoonlijkheid.

Hoe begon zijn carrière?

Alhoewel Simon nu ook in Nederland een zeer bekend jurylid is en mensen van over de hele wereld zijn naam kennen, was er natuurlijk ook een tijd dat hij zichzelf moest bewijzen in de industrie. Hierbij kreeg Cowell veel hulp van zijn vader. Zelf probeerde hij al vanaf zeer jonge leeftijd bijbaantjes en stageplekken binnen de muziekindustrie te bemachtigen, maar het was zijn vader die hem een baantje bezorgde bij platenmaatschappij EMI Music Publishing. Door de connecties van zijn vader begon hij vrijwel direct als een personal assistent van een belangrijke man binnen de platenmaatschappij. Simon bleek geknipt te zijn voor dit werk en al snel viel zijn interesse en kennis in muziek op. Binnen enkele jaren promoveerde hij zich binnen het bedrijf en mocht hij uiteindelijk zelf muziek uitgeven.

Cowell vond dit echter niet genoeg en besloot omstreeks de jaren ’80 uit het bedrijf te stappen en zijn eigen bedrijfje op te starten. Al snel bleek dit een grote flop en na enkele jaren kon Simon alweer het faillissement aanvragen.

Toen alles verloren leek en Simon schoorvoetend terug bij zijn ouders ging wonen, kwam er plotseling een geweldige mogelijkheid op zijn pad: A&R consultant bij B&G. Hierna kon Cowell echt zijn talent laten zien en volgden zijn successen elkaar snel op. Heel wat later bracht hij zelfs zelf een label uit: Syco Records, een onderdeel van Sony. De meeste platencontracten vanuit de bekende talentenshows worden via Syco uitgegeven.

American Idol

Zijn deelname als jurylid van Pop Idol en later American Idol bleek een doorbraak voor het grote publiek te zijn. Wereldwijd werd hij genoemd om zijn felle uitspraken, eerlijkheid en soms zelfs beledigingen en kritiek op kandidaten. Waar Nederlanders vaak niet al te veel kritiek durven te uiten, zelfs niet als ze weer eens een foto van een groep naakte bners tegen komen, is dit voor Simon geen enkel probleem. Voor veel kandidaten van talentenjachten was hij de grootste nachtmerrie. Als Simon je auditie goed vond, had je zeker winst in handen. Zoniet, dan was hij in staat om jouw droom binnen enkele tellen aan diggelen te laten vallen.

Simon zelf verklaart zijn gedrag als ‘eerlijkheid’. Niemand heeft er immers iets aan als er tegen hun gelogen wordt. Alleen door eerlijk te zijn kan je deze mensen helpen. Daar zit natuurlijk wat in, maar tot op heden is er eigenlijk nog nooit een jurylid geweest die zijn hardheid en felheid kon evenaren. Door zijn persoonlijkheid botst hij daardoor ook nog wel eens met zijn medejuryleden. Hoeveel hiervan gespeeld is, durven wij niet goed te zeggen. De discussies en steken onder water geven de talentenjachten immers ook een deel van hun charme. Anno 2019 is Simon nog steeds een belangrijke speler in dit wereldje en stiekem hopen wij nog heel lang van zijn geweldige uitspraken te mogen genieten!