Het valt steeds vaker op: meer bekende Nederlanders naakt te zien op televisie, in tijdschriften en zelfs op social media. Waar je vroeger echt nog geen stukje bloot mocht laten zien, is dit tegenwoordig wel anders. Veel BN’ers pronken tegenwoordig met hun lichamen en laten zien dat ze helemaal niet zo anders zijn dan de meeste ‘doorsnee’ Nederlanders. Toch roept deze verandering ook wel wat vragen op. Want waarom moet het per se bloot? Is dit niet gewoon een manier om meer aandacht op je zelf te richten, zonder dat je hier verder iets voor hoeft te doen? Wij zochten uit waarom bloot op televisie verschijnen tegenwoordig helemaal hot is!

Meer aandacht

Laten we eerlijk wezen: een naaktfoto levert altijd meer aandacht op dan een doorsnee foto die we op ieder social media profiel kunnen bewonderen. Als mensen hun naakte lichaam laten zien, is de nieuwsgierigheid toch al snel gewekt. Hierbij maakt het niet eens uit of je geïnteresseerd bent in dat geslacht, maar het past bij de menselijke nieuwsgierigheid. We willen nu eenmaal weten hoe het lichaam van anderen er uit ziet. Zeker als het om naakte bners gaat.

Adam zkt. Eva VIPS

Tegenwoordig zijn er zelfs televisieprogramma’s aan dit fenomeen gewijd. Denk bijvoorbeeld aan Adam zkt. Eva VIPS. Hierbij gaan BN’ers uit de kleren om hun droomman of vrouw te vinden. Misschien zal je je nu afvragen waarom dit nodig is. Is dit enkel een kwestie van aandacht vragen of heeft het ook een andere reden? Volgens RTL is het uit de kleren gaan noodzakelijk om een ware partner te vinden. Hierdoor vallen immers alle barrières weg en durf je meer jezelf te zijn. Mensen gebruiken hun outfit immers nog steeds om zich letterlijk en figuurlijk te bedekken. Zodra je beide naakt bent is dit niet meer mogelijk. Bovendien levert het natuurlijk ook gewoon geweldige televisie op!

Naakte BN’ers slecht voor het zelfbeeld van jonge meiden?

Ondanks dat veel Nederlanders smullen van de beelden van bekende Nederlanders naakt op televisie en internet, zijn er ook tegengeluiden te horen. Zo zijn er ook genoeg mensen die het niet wenselijk vinden dat BN’ers zich hiertoe verlagen. Zij beschikken immers over een voorbeeldfunctie en kunnen de jongere generatie enorm beïnvloeden.

Zo zijn er steeds meer jonge meiden die hun lichamen met bekende Nederlanders naakt gaan vergelijken. Ben ik wel net zo slank? Zijn mijn borsten en billen wel mooi genoeg? Allemaal vragen die het zelfbeeld van deze beïnvloedbare meisjes enorm omlaag kunnen halen. In een tijd waarin eetstoornissen al steeds vaker voorkomen in Nederland is dit dan ook eigenlijk niet wenselijk. Deze mensen smeken BN’ers dan ook om met hun foto’s op te passen. Laat ze maar eens uitleggen hoeveel werk er aan vooraf is gegaan, hoeveel er gephotoshopt is en of er plastische chirurgie aan te pas is gekomen. Vertel meiden dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Hierdoor is er ook een toenemende vraag naar bekende Nederlanders naakt met een maatje meer. Zo ziet de jonge generatie dat een voller lichaam ook heel normaal is. De toekomst kan enkel uitwijzen of dit ook gaat gebeuren.